Solenergi är den typ av energi som vi utvinner från solens strålar. Vi har solenergi att tacka för liv på denna planet – och då den är en miljövänlig och förnybar energikälla så har vi en oändlig tillgång till solenergi. Genom solenergi kan vi producera elektricitet och värme med hjälp av solceller/solpaneler.
Solenergi kommer inte bara med fördelar utan bär tyvärr med sig nackdelar, likt andra energikällor. Nedan listas de främsta fördelarna och nackdelarna med solenergi:
Solceller, eller solpanel, kallas den typ av anordning som installeras med syfte om att utvinna energi ur solens strålar genom att förvandla ljus till el. Solceller sitter placerade i så kallade solpaneler, allra oftast på hustak, men i vissa fall även på åkermarken och andra områden. Solceller fungerar både i kalla och varma klimat, så länge solen lyser. Obs! Allt för varma klimat kan medföra energiläckage för solcellerna.
Cramoskolan erbjuder en tvådagars solcellsinstallatörsutbildning med tillägg av E-learning. Utbildningen är riktad mot de som arbetar med ställningar och behöver fallskyddsutrustning. Den täcker ämnen som lagar, riskbedömning, första hjälpen och HLR, inklusive praktiska övningar för ställningsbygge och fallskydd. Förutsättningar är att deltagaren är minst 18 år och har god svenska. Efter avslutad kurs och godkänt prov erhålls utbildningsbevis, och kompetensregistrering i ID06 ingår i priset.
För att möta framtidens behov av en snabbt växande solenergibransch är det avgörande att fortsätta investera i solcellsutbildning och utveckla kompetensen hos arbetskraften. På INSU hittar du fler utbildningar inom solceller, anpassade för både nybörjare och erfarna yrkesverksamma. Genom att delta i dessa utbildningar kan du stärka din kompetens och bidra till den gröna omställningen och de nationella målen för minskade koldioxidutsläpp.
Solceller fungerar på så sätt att då solljuset når cellerna skapas en typ av elektrisk spänning mellan ovan- och undersida av solcellerna. Detta innebär att ovansidan laddas negativt och undersidan laddas positivt vilket resulterar i strömbildning (likström).